Wat lijkt het lang geleden dat de allergrootste pan met
eenvoudige maaltijden stond te pruttelen op het vuur. AVG met zo min mogelijk
zout. Met de staafmixer maakte ik er een prakkie van wat in kleine vierkante bakjes werd in gevroren. De
deksels waren plakkerig van sticker over sticker waar de datum van koken en
invriezen op stond.
De prakkies waren simpele recepten uit het foldertje van Voorlichtingsbureau
van de voeding die ik mee gekregen had op het consultatie bureau. Aardappelen,
Witlof en ham. Aardappelen, bonen en
kipgehakt. Aardappelen, wortelen en
rundergehakt etc.
De kinderstoel liep nog net niet weg! |
Mijn beroep apothekersassistente kwam goed van pas. In
het foldertje stond namelijk niet 1 aardappel, stronkje witlof en een stukkie
vlees. Nee, er stond 25 gram vlees, 50 gram groente en 75 gram aardappel. Bij
mij geen wegingen met 1 cijfer achter de komma want dan klopt de verhouding
niet meer. Stel dat het dan niet meer smaakt.
Zo kwam het dat ik aardappeltjes, groente en vlees
nauwkeurig volgens de regels der kunst stond af te wegen, te koken, in gelijke
porties deelde middels de weegschaal en in vroor met daarop voor keurmeester
Rob een sticker met de datum en de naam van het product. Oudste was gek op de witlof prutjes. De boontjes deed ik eens per ongeluk door een zeef waardoor hij bijna in de draden van de
bonen stikte.
Nadat jongste vanaf een maand of 8 met de pot mee at
verdween de grote pan naar de kelder.
Sinds kort staat de grote pan weer op het vuur. Bij de
Blokker zijn opnieuw bakjes gekocht met een minimale inhoud van 500 gram. Op
het vuur staat nu minstens 1 kg Bolognese saus, een berg noodles met cashew
noten of 2 liter pompoensoep. Alles met verse kruiden bereid zonder pakjes
& zakjes. Het zachtjes pruttelen zorgt ervoor dat het hele huis heerlijk geurt.
Na het afkoelen worden de bakjes op het oog gevuld. Een behoorlijke portie voor
oudste, iets minder voor jongste en natuurlijk wat bakjes voor het thuisfront. Geen kleine porties meer voor tandeloze mini mensjes,
maar een flinke maaltijd voor de studenten die verspreid over het land wonen. Diepgevroren gaat er een bakje op zondag en
maandag mee in de trein. Na een lange eerste dag van de week kan het prakkie zo
in de magnetron. Zo zitten wij in de verschillende provincies op maandag
toch nog een beetje gezamenlijk te eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten