zondag 26 augustus 2012

Liever naar Diever......

Liever naar Diever is de slogan van Diever. In Diever gebeurt het, maar wat gebeurt daar? Rond half 8 vertrekken wij vandaag met een auto vol versnaperingen, kussentjes om op te zitten en een tas vol regenpakken richting Diever. Rond 8 uur rijden wij Diever binnen en zien wij een lange rij mensen zoals u, jij en ik met een kussentje onder de arm en een tas vol versnaperingen stevig door stappen. Allemaal op weg naar het Shakespearetheater Diever want daar gaat het gebeuren. Wij slaan het wandelen over en parkeren voor 2 euro de auto bijna voor de deur. Die 2 euro is tenslotte voor de vereniging! Rijen dik staan de bezoekers met kussentjes onder de arm en een tas vol versnaperingen te wachten tot het grote sprookjesachtige hek open gaat. Achter het grote hek bevinden zich de bankjes waar wij straks samen met zo'n 1000 toeschouwers gaan genieten van The Comedy of Errors gespeeld door Shakespearetheater Diever. Het decor is altijd een verrassing en gaat meestal gepaard met veel knal en stunt werk waardoor de voorstelling van het begin tot het eind blijft boeien. De toeschouwers druppelen binnen en settelen zich op de bankjes. En dan begint het voorprogramma gespeeld door de bezoekers zelf.
Wat kan je allemaal uit een tas, rugtas, picknickmand, plastic tas toveren. Massaal komen de koffiemokken, thermoskannen uit de tas vanzelfsprekend in het gezelschap van een dikke koek. Dit jaar is de voorstelling korter dan normaal waardoor er geen pauze is met de traditionele rookworst verkocht door de scouting. Mijn collega gaat alleen mee als ze er zeker van is dat ze in de pauze zo'n heerlijke vette rookworst kan scoren. Maar geen pauze betekend ook dat alle mee gebrachte waar in het “voorprogramma” naar binnen gewerkt moet worden en dat blijkt bij sommige bezoekers een hele klus. In no time komen na de koffie de mee gebrachte wijnglazen of plastic bekers te voorschijn voor de witte of rode wijn, Prosecco of voor een ander lekker goedje als er maar alcohol in zit. Stokbroden worden op schoot gesneden en voorzien van een lekker smeerseltje. Olijven en andere tapas hapjes worden door gegeven, bussen pringles gaan van hand tot hand en de lekkere vers gebrande nootjes ontbreken ook in onze tas niet. Stipt om 9 uur gaat het grote hek dicht, de etenswaar wordt gauw in de tassen opgeborgen. Het “voorprogramma” is voorbij en met ronde buik kunnen wij gaan genieten van het hoofdprogramma The Comedy of Errors. De mobieltjes moeten vanzelfsprekend uit gezet worden voor sommigen geen eenvoudige klus. Als het gaat regenen mag je je paraplu niet gebruiken. Zoals de aankondiger het leuk omschrijft dat water is voor je zelf bedoelt en niet voor je buurman. Een paraplu boven je hoofd zorgt ervoor dat het regenwater bij de buurman op het hoofd beland. Wij hebben het eerder mee gemaakt een voorstelling in de regen. Bij regen staakt de voorstelling 5 minuten om ieder de gelegenheid te geven een mega groot Action regenpak aan te trekken, een vuilniszak om te toveren in een jurkje of een felgekleurde regencape van 50 cent van de Wibra om je schouders te schikken. Uit voorzorg zitten we lekker warm in ons idioot groot gekleurde Action regenpak. We hebben geluk de Engeltjes kunnen tijdens de voorstelling hun plas ophouden.
Wij zijn er klaar voor en Shakespeare ook, binnen een minuut dondert het hele decor in elkaar en uit alle hoeken en gaten komen de spelers te voorschijn. In een totaal vernieuwd decor worden wij anderhalf uur vermaakt. Het totale plaatje van de kussentjes, vuilniszakken, felgekleurde regencapes een hapje en een drankje, het prachtige decor met talloze technische snufjes, de kleding en de spelers klopt weer helemaal. Het is genieten. Vanwege de korte voorstelling is er zelfs een after party waarbij de spelers laten zien dat ze nog meer in huis hebben. Een aantal spelers zingen een solo begeleid door een 3 koppige meiden/dames band. Extra leuke bijeenkomst is dat de spelers zich dit jaar onder de bezoekers mengen en de vele complimenten in ontvangst nemen. Van die gelegenheid maak ik natuurlijk even gebruik om Dhr. Jolles, de goudsmid in het spel te vertellen dat ik enorm van hem heb genoten. Hij kwam tenslotte speciaal naar de apotheek met een flyer voor mij. Rond half 12 wandelen wij weer terug naar de auto met de kussentjes onder de arm, regenpak in de tas en zo goed als lege rugtas. De koeken waren lekker, de thermoskan leeg, biertjes hebben de mannen goed gesmaakt ook al was het Amstel )-: en we hebben nog een half zakje nootjes voor morgen. Liever naar Diever, volgend jaar weer, je moet er een keer geweest zijn! http://www.shakespearetheaterdiever.nl/ Tot later M@rina

1 opmerking:

  1. Leuk verhaal Marina. Shakespeare was een echte volksdichter en verteller. De traditie van toneel voor grote volkse groepen toehoorders wordt in Diever prachtig in ere gehouden. Ook wij hebben er een aantal keren zeer van mogen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen