woensdag 10 december 2014

Aan de pil dan maar.....

Het is alweer geruime tijd geleden wanneer mijn oog valt op het volgende artikel;  85 jarige dame vraagt in apotheek naar een Anti conceptiepil. De dame in kwestie wil graag 1 strip Microgynon 20. Ze koopt al jaren zonder recept zo nu en dan 1 stripje Microgynon 20. Nee ze gebruikt het niet voor haar zelf, ze zijn voor haar orchideeën. Eens in de zoveel tijd krijgen haar orchideeën de pil, door de pil bloeien ze weelderig en gaan ze jaren mee.
Het artikel knip ik direct uit. Deze tip moet mijn orchideeën gaan redden. Waar ik ze ook koop, hoe duur ze ook zijn, na ongeveer 3 maanden vallen de eerste bloemen er af. Wat ik dan ook doe er is geen houden meer aan. Talloze keren heb ik om raad gevraagd. Zie ik bij iemand een weelderige orchidee staan dan vraag ik meteen, hoe doe je dat?  Vriendin zegt eens per week onder dompelen en goed uit laten lekken. Bloemen zwager zegt, eens per week een scheut water en veel licht. Toch gaat het mis.Zet ik ze in de zon voor het raam is de verwarming de boosdoener. Zet ik ze op de schouw in het midden van de kamer staan ze te donker.Microgynon 20 gaat mij redden. Na de zomervakantie koop ik twee orchideeën, dezelfde lengte met ongeveer dezelfde hoeveelheid bloemen en in dezelfde kleur. Een tweeling zo op het eerste gezicht. Alle tips in acht nemende weet ik het zeker de komende tien jaar ben ik in gezelschap van deze twee prachtige orchideeën. Ik vertroetel ze eens per week met een dompelbadje lauw water en laat ze zorgvuldig uitlekken. Ze krijgen een lichte staanplaats in de zon maar niet te veel zon. 
Ik denk precies goed.
Ik neem de proef op de som, de linker orchidee krijgt 1 dragee Microgynon 20 in de aarde gedrukt en de rechter orchidee moet het op eigen kracht doen.
Nu heb ik 1 belangrijk aspect gemist in het artikel. Wat is de dosering? Elke dag? Elke maand? Of eens per half jaar? Een overdosis oestrogeen is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Af en toe kijk ik in de grond of de dragee uit elkaar is gevallen, een beetje vager van kleur maar niet meer dan dat. De maanden augustus, september en oktober geniet ik volop van diep paarse bloemen.  Ik ga voor eens in de 3 maanden en haal de dragee er uit en stop een nieuwe erin.Voordat we het weten is het november en gaan we de 4de maand in. Met mijn bloemengietertje doe ik de ronde. Verschrikt houd ik stil bij de tweeling. Misse boel, bloem 1 van rechter Orchidee is gevallen. Staat hij droog? Te veel of te weinig licht? Met spoed een extra dompelbad en iets meer licht en iets minder verwarming. Of alsnog de pil? Te laat er is geen houden meer aan. Linker Orchidee laat ook zijn eerste bloem vallen. Het duurt niet lang of de vensterbank ligt vol. Experiment mislukt. 
Hopelijk is er gauw weer een aanbieding.
Later M@rina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten