woensdag 17 december 2014

Kerstmenu van Trouw; ganzelever, tongscharfilet, duinvoetjes, druivenpitolie, parelgort, fenegriekzaden......

Op de voorpagina staat vandaag “Het kerstmenu van Trouw”, met op zich een prachtige foto van een gans in een bruine aardewerken ovenschaal met zijn lange nek om zich heen gevouwen. Er staat waarschijnlijk Gans op het kerstmenu. Ik denk dat deze foto vandaag heel wat reacties bij de lezer los maakt. Ik blader verder naar de verdieping en wordt opgeschrikt door de foto nu pagina groot. Zijn kleine kraaloogjes maken mij een beetje verdrietig.
Een kerstmenu moet iets luxueus uitstralen, vindt chefkok Bas Cloo. Kijk eerst naar de groenten. Bas is namelijk initiatiefnemer van Dutch Cuisine. Daarin wordt gezocht naar eerherstel van de Nederlandse keuken. Ik denk dat dat zoiets is als de vergeten groenten Postelein en Pastinaak.
Ik lees het artikel verder want ik wil natuurlijk met Kerst graag iets luxueus op tafel zetten. Samen met een mooi gedekte tafel en de mensjes om mij heen die mij lief zijn is kerst toch fantastische.
Behalve iets luxueus lees ik een eindje verderop heeft Trouw ook gevraagd aan de chefkok om een duurzaam kerstmenu samen te stellen. Prachtige foto’s van heerlijkheden krijg ik te zien. Voor het 4 gangen menu ben ik ongeveer 50 verschillende soorten ingrediënten nodig. Gezien de duurzaamheid en de exclusiviteit van de producten moet ik naar zeker 6 verschillende winkels. Ik moet namelijk naar de betere viswinkel voor tongscharfilet, naar de betere groenteman voor duinvoetjes (koningsoesterzwam) naar de natuurwinkel voor vegetarische gelatine en dan moet ik niet vergeten daar ook meteen de belugalinzen te kopen (absoluut geen andere linzen, die worden zacht wat niet de bedoeling is.) De warme risotto moet in een ring stevig aangedrukt worden, de ring kan ik kopen bij een kookwinkel. Ik ben 350 gram ganzenborst met vet nodig. Waar koop ik Gans, bij de Poelier of had ik dat al een maand geleden moeten bestellen. Dan zie ik nog een aantal kruiden die alleen te koop zijn bij een toko. En ik moet nog langs de slager voor 1 ons grove bloedworst. Dan hoop ik dat ik de rest van de 35 ingrediënten kan vinden bij mijn vaste supermarkt.  
Ik lees globaal de bereidingswijze door en bereken hoeveel uur ik met dit kerstmenu de kerstdagen in de keuken sta te zwoegen en te zweten. Nu vraagt Trouw aan de lezer Wat vindt u van dit kerstmenu? Gaat u het maken, of juist niet? Nog tips misschien? Wat denkt Trouw nu eigenlijk zelf. Dat wij allemaal een beetje gek geworden zijn. Dat wij uren van winkel naar winkel gaan sjezen om al deze ingewikkelde ingrediënten op te sporen. Vervolgens uren in de keuken gaan staat voor een duurzaam en luxueus menu? Wat gaat dit eigenlijk allemaal kosten? Natuurlijk gaat een normaal mens dat niet doen.
Ik ben eruit we gaan net zoals voorgaande jaren “klein burgerlijk” gezellig gourmetten. Ondertussen kunnen we gezellig bijkletsen.
Trouw wil een tip? Ga ook lekker gourmetten hou je geld, tijd en energie over om gezellig bij te kletsen, een film te kijken, naar de kerk te gaan of gewoon ff niks doen!
Later M@rina!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten