woensdag 16 januari 2013

Spik en Span

Het gewone leventje is weer begonnen. Na het kniepertjes bakken en het gestink van de oliebollen is het geen overbodige luxe dat de keuken eens lekker wordt uit gesopt. Ik haal de inhoud uit de kastjes om de houdbaarheidsdatum te controleren en sop de kastjes flink uit voordat ik alles weer terug zet voor minstens een jaar. Gezien het over datum zijn van de blauwe muisjes was het al even geleden dat ik me hier mee bezig gehouden heb. Tijdens het soppen schiet mij een telefoontje van januari 2011 binnen. Een collega belt met de mededeling dat RTL mij zo belt. Waarom belt RTL mij vraag ik haar. Het heeft te maken met een verhaal in de krant of zo. Ze had het over je oma en over de boffert. Waarom bellen ze dan naar de apotheek. Omdat er boven je stuk staat Marina apothekersassistente uit ons stadje. Ze hebben eerst naar Apotheek X gebeld en die hebben verteld dat je hier werkt.
We leggen gauw neer en nog geen 10 minuten later heb ik Anneke van LVB Networks in opdracht van RTL voor het programma Familieportret aan de lijn. Ze verteld dat ze bezig zijn het format van Familieportret om te gooien en dat het de bedoeling is dat er tijdens het programma een familie recept wordt door gegeven aan de volgende generatie. In de zaterdagse Trouw-rubriek De Heimweekeuken komt ze het gezellige verhaal van Oma’s boffer tegen van mij en of ik dat recept misschien voor het programma wil door geven aan mijn kinderen. Een tv opname in je eigen huis maak je niet iedere dag mee en max 3 minuten tv kan niet zoveel ellende brengen. Het is de bedoeling dat wij samen de ingrediënten gaan afwegen en mengen, ondertussen samen gezellig keuvelen over herinneringen aan het recept en oude Oma. Helemaal leuk. Of wij het zien zitten en mee willen werken. Dan verteld ze ons dat ze het verhaal gaat uit werken en dat wij binnenkort horen of we leuk genoeg zijn. Hyper bellen wij collega’s om te vertellen wat er misschien binnenkort gaat gebeuren. The Marina Family gaat op de buis in het Familie portret. Helaas ziet mijn keuken er eind januari 2011 net zo poezelig en rommelig uit als vandaag. Een rommeltje zo na de kerstvakantie en ik wil niet dat heel Nederland ziet hoe het prikbord vol hangt met allerlei voordeelbonnetjes van onder andere La Place en de Gamma. Een memo bord vol gekalkt is met allerlei onbenulligheden. En het tafelzeil nodig aan vervanging toe is. Voordat wij überhaupt worden terug gebeld begin ik al vast de keukenkastjes uit te mesten. Want tijdens de opname gaat er geheid voor de leuk een kastje open en dicht. Na twee week krijg ik een mailtje van Anneke dat zoals het er nu uit ziet ze aanstaande vrijdag te horen krijgt of het item familierecept in het programma Familieportret ook daadwerkelijk doorgaat. Als we vrijdag een go krijgen verteld Anneke dan zouden wij eventueel volgende week kunnen komen draaien bij jou? Wij spreken af voor de donderdagmorgen. Ik heb een halve week om de puntjes op de i te zetten en ga meteen aan de slag. De kastjes waren ondertussen uit gesopt nu de buitenkant nog.
Ik wil geen vingerafdrukken op de hoogglans vanillekleur kastdeurtjes. Al het RVS in de keuken wordt opgepoetst. Overbodige papiertjes gaan van het prikbord. Het memo bord wordt schoon gewist. Een fris nieuw tafelkleed en nergens losse rommeltjes op het aanrecht. Nog een prachtig boeket tulpen voor op de halfhoog en wij zijn er klaar voor. Vrijdagmiddag komt er een berichtje van Anneke. Zoals we al eerder zeiden het format van het Familieportret is helemaal om gegooid. Het Familierecept is er daardoor helaas helemaal uitgelaten. We zullen dus geen opnames meer bij jou gaan doen. Erg bedankt voor je tijd en moeite. Dat is nou jammer geen interessante cameraman bij ons in de keuken aldus oudste. Dus ik hoef niet te roeren in een beslagkom en vriendelijk te kijken vraagt jongste. Nee, jammer, maar mijn keuken is in ieder geval spik en span. Later M@rina!

1 opmerking: