donderdag 31 januari 2013

Leven vol gadgets

Wij wonen in een jaren 30 woning vanwege de charme. Kamer en suite, glas en lood met een gezellig erkertje. Niet zo groot, maar groot genoeg voor ons viertjes.Ons huis is niet meer de jongste. Maar qua techniek een echte trendsetter. Manlief en oudste zijn zeer milieu bewust en bovendien gek op gadgets. Zonnepanelen sieren ons dak en sinds kort zijn we eigenaar van een paar schroeven (aandelen) op een enorme windmolen in Delfzijl. Voor moeders zijn alle grafieken, linken en weetjes soms niet bij te benen. Vroeger hadden wij een eenvoudige tv met een simpele afstandsbediening. Tegenwoordig ligt er in Huize Marina 1 afstandsbediening de Logitech Harmony waarin 4 afstandsbedieningen van tv, cd etc. zijn samen gevoegd. Om televisie te kijken moet ik een heel programma doorlopen. Heel simpel zeggen de mannen, toch lukt het mij om alles te ontregelen. Wanneer logeer kinderen vragen of de tv aan mag krijg ik het al warm.
De ouderwetse kerstboomverlichting met knijpertjes met her en der een kapot lampje mocht dit jaar absoluut niet in de boom. Brandgevaarlijk en neemt veel te veel stroom. Vanaf nu een kerstboom met Led verlichting die via een afstandsbediening aan gaat. Om de gadgets uit te breiden is er een nieuw programma geïnstalleerd op de Iphone . Voortaan kan manlief onderweg in de auto de verwarming thuis alvast aanzetten. Zo kom je nooit in een kil en koud huis. De garagedeur wordt al jaren vanuit de auto bediend. Wel jammer dat er af en toe een fiets voor de garagedeur staat zodat manlief toch nog enigszins geïrriteerd uit moet stappen. Hij had natuurlijk best een Whatsapp kunnen sturen naar diegene die daar verantwoordelijk voor was. Wanneer wij deze zomer buiten aan het koffie drinken zijn zit jongste in huis heerlijk op de bank uitzending gemist te kijken. Manlief zet met de tablet (een soort Ipad) vanaf het terras de tv op een andere zender. Geïrriteerd zien wij jongste de afstandsbediening pakken. Het programma doorlopen om opnieuw uitzending gemist te starten. Ze nestelt zich weer tevreden op de bank. Helaas manlief slaat weer toe met de tablet. Na drie keer zie je haar denken hier klopt iets niet. Ze kijkt schichtig om zich heen alsof er een Geest door het huis waant. Ineens ziet ze manlief met een brede grijns zitten. Wanneer wij ’s avonds rond half twaalf bijna in onze eerste slaap zijn worden we terug gepakt. Vanuit de slaapkamer naast ons klikt oudste via Iphone alle lampen inclusief sterrenhemel in onze slaapkamer aan. Met een schok zit ik rechtop. Ik hoor heel zacht gegrinnik in de slaapkamer van oudste. We zeggen niks. Het licht gaat weer uit. De techniek staat voor niets in Huize Marina. Op onze slaapkamer staat een webcam gericht op de prachtige molen gekoppeld aan het weerstation. http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IDRENTHE50 Zo weten de mannen op elk moment van de dag of er een zonnetje schijnt in Meppel. Maar nog belangrijker wat levert dat zonnetje op en wat wordt er verbruikt. Geen apparaat kan aan zonder dat het wordt opgemerkt. Via Toppu p1 poort op onze slimme meter wordt dit uit gelezen met een arduino en posten naar pv output.org (snappen jullie het nog?)
www.pvoutput.org/intraday.jsp?id=3557&sid=2774 Dit is een grafiek die verraadt hoeveel wasmachines ik draai, mijn derde cappuccino pak, sta te strijken, vaatwasser aanzet buiten het nachttarief om, of helemaal niks doe.Gaat het hier nou om de gadgets of wordt ik gestalkt in mijn huishoudelijke taak. En als de stroom nu eens uitvalt. Vallen de mannen dan in een diep gat. Geen weerstation, geen laptop, wel een Iphone maar geen netwerk, de garagedeur die dicht blijft. Ook daar is wat op gevonden. Vandaag door Circuit gebracht. De UPS een No-Breake installatie. Als de stroom in Huize Marina uitvalt zorgt hij ervoor dat het internet blijft draaien, de telefoon nog rinkelt kortom het leven vol gadgets gaat gewoon door. Later M@arina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten