woensdag 16 september 2015

Studenten Food!

Wat lijkt het lang geleden dat de allergrootste pan met eenvoudige maaltijden stond te pruttelen op het vuur. AVG met zo min mogelijk zout. Met de staafmixer maakte ik er een prakkie van wat in  kleine vierkante bakjes werd in gevroren. De deksels waren plakkerig van sticker over sticker waar de datum van koken en invriezen op stond.
De prakkies waren simpele recepten uit het foldertje van Voorlichtingsbureau van de voeding die ik mee gekregen had op het consultatie bureau. Aardappelen, Witlof en ham.  Aardappelen, bonen en kipgehakt.  Aardappelen, wortelen en rundergehakt etc.
De kinderstoel liep nog net niet weg!
 De Olvarit potjes vond ik aan de prijzige kant en alle toegevoegde geur en smaakstoffen leek mij geen goed idee. Je wilt tenslotte toch het allerbeste voor je kind.
Mijn beroep apothekersassistente kwam goed van pas. In het foldertje stond namelijk niet 1 aardappel, stronkje witlof en een stukkie vlees. Nee, er stond 25 gram vlees, 50 gram groente en 75 gram aardappel. Bij mij geen wegingen met 1 cijfer achter de komma want dan klopt de verhouding niet meer. Stel dat het dan niet meer smaakt.
Zo kwam het dat ik aardappeltjes, groente en vlees nauwkeurig volgens de regels der kunst stond af te wegen, te koken, in gelijke porties deelde middels de weegschaal en in vroor met daarop voor keurmeester Rob een sticker met de datum en de naam van het product. Oudste was gek op de witlof prutjes. De boontjes deed ik eens per ongeluk door een zeef waardoor hij bijna in de draden van de bonen stikte.
Jongste at het liefst met haar handen, de rode bietjes zaten tot achter haar oren. De eenvoudige maaltijden uit de bakjes vond ze erg saai. Haar tandeloze bekkie at alles wat ze tegen kwam.  Ze at in hoog tempo haar bordje leeg zodat ze nog net op tijd was om bij tafel genoten het vlees uit het bord te pikken.
Nadat jongste vanaf een maand of 8 met de pot mee at verdween de grote pan naar de kelder. 
Sinds kort staat de grote pan weer op het vuur. Bij de Blokker zijn opnieuw bakjes gekocht met een minimale inhoud van 500 gram. Op het vuur staat nu minstens 1 kg Bolognese saus, een berg noodles met cashew noten of 2 liter pompoensoep. Alles met verse kruiden bereid zonder pakjes & zakjes. Het zachtjes pruttelen zorgt ervoor dat het hele huis heerlijk geurt. Na het afkoelen worden de bakjes op het oog gevuld. Een behoorlijke portie voor oudste, iets minder voor jongste en natuurlijk wat bakjes voor het thuisfront. Geen kleine porties meer voor tandeloze mini mensjes, maar een flinke maaltijd voor de studenten die verspreid over het land wonen.  Diepgevroren gaat er een bakje op zondag en maandag mee in de trein. Na een lange eerste dag van de week kan het prakkie zo in de magnetron. Zo zitten wij in de verschillende provincies op maandag toch nog een beetje gezamenlijk te eten.
Tot later M@rina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten